Een terugblik op het Smart City Expo World Congress

Op 15 t.e.m. 17 november vond de 6de editie van het Smart City Expo World Congress (SCEWC) plaats in Barcelona. Dit congres bracht openbare besturen van 600 steden uit wel vijf verschillende continenten samen en werd zo één van de grootste bijeenkomsten ooit. De aanwezige steden en gemeenten kregen de laatste trends rond het gebruik van technologie om een duurzame stedelijke ontwikkeling te kunnen realiseren. Barcelona werd op deze manier gedurende drie dagen de wereldhoofdstad voor slimme steden of smart cities. Nextel was hier samen met Microsoft aanwezig. We vatten even de trends voor u samen.

 

Welke trends moet u zeker onthouden? 

De smart city projecten zijn van zeer uiteenlopende aard. Sommigen zijn gericht op beveiliging, hogesnelheidsnetwerken, vervoersstrategieën, terwijl anderen draaien om afvalbeheer en huisvesting. Samen ondersteunen al deze projecten een bredere visie: een platform voor een slimme stad. In deze projecten vormen niet alleen een overvloed aan data, maar ook het Internet of Things - en meer specifiek sensoren - de rode draad.

1.   Een overvloed aan data

De eerste trend die vandaag als maar meer aandacht wint, is een overvloed aan data. En deze breidt steeds meer uit. Zo hebben steden en gemeenten toegang tot gegevens uit:

  • Sociale netwerken: Wat leeft er onder de inwoners? Waar spreken zij over?
  • Transacties: Hoeveel mensen zijn er op een bepaald moment op een bepaalde plek? Waar bewegen ze heen?
  • Talloze apps: Zoals bijvoorbeeld Waze, waarbij mensen zelf onderbrekingen van een route melden of bijvoorbeeld Smart Citizen Kit, waarbij burgers lokaal zelf de luchtkwaliteit meten, etc.
2.   Het Internet of Things (IoT) - Sensoren

Een tweede hot topic tijdens het congres was overduidelijk de explosieve groei van sensoren, als onderdeel van IoT. Sensoren vergaren ook immens veel data en worden tegenwoordig meer en meer ingezet: op parkeerplaatsen, vuilnisbakken, lantarenpalen, etc.

 

Maak van uw gemeente of stad ook een smart city

Wat smart cities betreft, heeft elke gemeente of stad natuurlijk haar eigenheid en prioriteiten. Of uw digitale transformatie nu de klemtoon legt op ‘smart mobility’ of ‘smart digital communication & infrastructure’…. Maar zonder globale visie of uitgetekende langetermijnstrategie wordt geen enkele stad een echte ‘smart city’.

Nextel weet als vooruitstrevend bedrijf maar al te goed wat de uitdagingen van steden en gemeenten zijn. Betrek ons daarom  zeker mee bij uw denkoefening, want de oplossingen om de transitie naar een smart city te voltooien, bestaan.

Hebt u vragen over smart cities en bent u op zoek naar een partij die uw digitale transformatie mee kan realiseren? Neem dan zeker contact op. 

Wat zijn de uitdagingen binnen uw stad of gemeente?

Samen zoeken we er een oplossing voor