Hoe veilig is surfen op free wifi voor uw onderneming?

Blogpost Nextel Netwerkdekking BIPT

Het wordt steeds gemakkelijker om te surfen op internet op openbare plaatsen. Steeds meer cafés, winkels, hotels, stations,… bieden gratis wifi aan waar u en uw medewerkers mogelijk gebruik van maken. Maar dit is niet zonder gevaar, openbare wifi-netwerken zijn dikwijls niet gecodeerd aangezien de meeste aanbieders dit nogal omslachtig vinden. De openbare netwerken zijn dus over het algemeen niet beveiligd, waardoor het heel gemakkelijk is voor hackers om vertrouwelijke informatie van gebruikers te stelen en dus ook van uw medewerkers en bijgevolg ook van uw organisatie.
 

 

 • Waarschuw uw medewerkers voor publieke wifi
   

  Een vals wifi-netwerk is snel opgezet en vereist niet veel gespecialiseerde technische kennis. Zo kunnen cybercriminelen gemakkelijk gegevens ontfutselen van wie zich verbindt met zo’n netwerk.

  Het gaat hier eigenlijk vooral om phishing: hiermee doen hackers het slachtoffer geloven dat hij/zij zich tot een vertrouwde derde partij richt terwijl de oplichters eigenlijk zijn persoonlijke gegevens onderscheppen. Zo denkt uw medewerker bijvoorbeeld dat hij op het netwerk van het hotel aan het surfen is, terwijl hij eigenlijk op een vals netwerk zit en ondertussen zijn persoonlijke informatie, paswoord, enz. gestolen wordt, zonder dat ze het weten. Dit kan zeer nadelig zijn voor uw organisatie.

 • Let ook op voor gratis wifi met paswoord
   

  Sommige instellingen beveiligen hun netwerk wel met een paswoord. Is dat dan veilig?
  Iedereen gebruikt dezelfde code om toegang te krijgen tot het wifi-netwerk. Voor hackers is het ook hier gemakkelijk om vertrouwelijke informatie van de gebruikers te stelen. Alles wat verzonden of ontvangen wordt door uw gebruikers via uw wifi-netwerk passeert eerst langs de hacker. De hacker krijgt op een eenvoudige manier toegang tot al uw ingevoerde paswoorden. Ook hier is voorzichtigheid belangrijk dus.

 • 5 tips voor wie verbinding wil maken met een openbaar wifi-netwerk:
   

  1. Laat uw toestel nooit alleen in een publieke ruimte en zorg dat het steeds beveiligd is met een wachtwoord.

  2. Vraag na welk wifi-netwerk aangeboden wordt en wat de exacte naam is.

  3. Zorg dat uw software steeds up-to-date is. Updates zijn bedoeld om de besturingssoftware steeds aan te passen in functie van nieuwe kwetsbaarheden of bedreigingen.

  4. Beveilig uw toestel met de juiste programma's: een antivirus voor uw computer of een mobiele beveiligingsapp voor uw smartphone. Zulke programma's beschermen tegen virussen en spyware, en bieden vaak een firewall om je te beschermen tegen hackers of een netwerkaanval.

  5. Log niet in op bedrijfsapplicaties die gevoelige of vertrouwelijke informatie bevatten zonder dat u zeker bent dat u een beveiligde verbinding hebt.


  Uw medewerkers veilig laten surfen op openbare wifi-netwerken? Dat kan, met Nextel Smart Connection.
  Hoe kan u uw eigen openbaar wifi-netwerk beveiligen? Vraag naar onze oplossingen voor veilig internet.
   

Bescherm uw onderneming tegen hackers

Beveilig uw netwerk via Nextel