STAFF-project succesvol afgerond

In september 2014 ging het STAFF project van start onder leiding van de Katholieke Hogeschool VIVES en de KU Leuven. Dit project liep over 2 jaar. STAFF staat voor Slimme Technologie als Alternatief voor Fysieke Fixatie. Voor het onderzoek werden er verschillende opstellingen getest in echte WZC’s. Nextel nam in het STAFF project de rol van integrator op, zodat de verschillende testopstellingen correct functioneerden zonder geïntegreerd te moeten worden op de bestaande infrastructuur van de WZC’s. Zo bleef de impact op de eigen infrastructuur voor deze organisaties beperkt.
 

 

 • Wat houdt het STAFF-project in?
   

  Het STAFF-project wil slimme technologie als een mogelijk alternatief voor fysieke fixatie in de kijker plaatsen en wil aan het einde van de rit praktische informatie bekomen die zorginstellingen en bedrijven kan verder helpen. Met fixatie wordt bedoeld dat er voor de patiënt of bewoner van een zorginstelling een vrijheidsbeperking van toepassing is met beperkte bewegingsvrijheid tot gevolg. Een hot item in de zorg, omdat fixatie vaak meer kwaad dan goed doet, en daarom enkel toelaatbaar is bij gebrek aan een beter alternatief.

 • Nextel als integrator in het STAFF-project
   

  Nextel besliste om dit project mee te ondersteunen als “Integrator” van het project. Negen woonzorgcentra, dienden acht verschillende “slimme technologieën“ uit te testen. Maar hoe realiseer je dat in een bestaande omgeving, en dit zo efficiënt mogelijk? Nextel werkte hiervoor een “slimme oplossing” uit, die het mogelijk maakte om al die technieken op eenvoudige wijze te koppelen.

 • Wat hadden we hiervoor nodig?
   

  Een Nextel Global SIM kaart en een PAS (Personal Alarm System) toestel.

  De verschillende oplossingen werden gekoppeld op het PAS systeem via eenvoudige schakelcontacten, dat bij alarm een oproep lanceert naar het GSM toestel van de verzorger. De verzorger hoort dan een gesproken boodschap en het kamernummer van waaruit het alarm gegenereerd werd. Eén site slaagde erin om meer dan 1000 oproepen te lanceren. Het bewijs dat deze oplossing optimaal werkte en de proefopstellingen goed gebruikt werden.

  Een juiste keuze van alarmering en communicatie-infrastructuur zorgde ervoor dat alles vlot verliep. Nextel heeft als integrator bijgedragen aan het succes van het STAFF-project.


  Benieuwd naar de resultaten van het STAFF-project? Bekijk ze hier.
  Wenst u meer informatie over het STAFF project? Deze kan u terugvinden op de project site.

Wenst u eens te brainstormen over de mogelijke innovaties in uw zorginstelling?