4 type schijven

Momenteel worden er 4 type schijven gebruikt in servers en SAN omgevingen.

SAS schijven zijn de snelste schijven met een goede capaciteit in de markt. Daarom vormen ze de ruggengraat van elke IT-opslag omgeving. Ze hebben capaciteiten van 145GB tot 1,2TB en snelheden van 10.000 of 15.000 tpm. Typisch zijn ze 2,5“ groot. 

SATA schijven zijn de traagste schijven. Bovendien zijn ze veel minder betrouwbaar. Ze zijn echter een stuk goedkoper en worden daarom vooral gebruikt voor eenvoudig reproduceerbare gegevens die niet snel toegankelijk moeten zijn (archieven, ...) Ze werken aan 7.200 tpm en zijn typisch 3,5” groot. Ze hebben wel opslagcapaciteiten van 1, 2, 3 of zelfs 4 TB.

NL SAS schijven zijn om eigenlijk enkel een marketing term. Het zijn eigenlijk SATA schijven, maar met een SAS connector en met ondersteuning van enkele SAS commando’s. Daardoor zijn ze net iets sneller dat SATA schijven, maar uiteindelijk draaien ze even traag en zijn ze ook minder betrouwbaar. Ze zijn daarom alleen in heel specifieke situatie hun meerkost waard.

SSD schijven zijn de snelste schijven. Ze hebben doorvoersnelheden die zowat 100x hoger liggen dan die van SAS schijven. Ze hebben echter een beperkt aantal lees/schrijf cycli en zijn (nog) zeer duur en kunnen relatief weinig data bevatten waardoor ze niet als standaard opslag kunnen worden gebruikt. Ze komen meestal voor in combinatie met SAS en SATA schijven om zo een geïntegreerde storage tiering oplossing te bieden. Hierbij worden de verschillende soorten data op verschillende soorten opslag geplaatst om zo voor elk type (tier) de meest geschikte bescherming, snelheid en kostprijs aan te bieden.