Citrix - Efficient Server Based Computing

Er zijn 3 soorten Server Based Computing. U kan kiezen om één of meerdere specifieke applicaties vanuit uw server infrastructuur aan te bieden of het volledige Operating System (OS) van de Client PC centraal te plaatsen. Dit laatste is gekend als Virtual Desktop Infrastructure of VDI

 

Applicatie virtualisatie

Bij applicatie virtualisatie worden de verschillende toepassingen zoals Mail, Office, ERP, ... vanuit een centraal serverpark ‘gepublished’. Dit houdt in dat er niets meer op de PC’s wordt geïnstalleerd, maar dat de gebruikers via een (web) client tool rechtstreeks op de servers werken. Klinkt bekend voor de mensen die nog met de mainframes hebben gewerkt. Het is alweer decenia geleden dat traditionele mainframe omgevingen langzamerhand werden vervangen door client-server systemen.

Desktop virtualisatie

De laatste jaren maakt een nieuwe manier van server based computing opgang, VDI ofwel Virtual Desktop Infrastructure. Hierbij worden niet langer de applicaties (Office, ERP, ...) elk afzonderlijk via de servers beschikbaar gesteld, maar krijgt de gebruiker een volledige Windows desktop. 
Deze oplossing laat toe om verregaande automatisatie toe te passen. U heeft voor het hele bedrijf nog maar één Windows toestel te beheren dat voor alle gebruikers gecloond wordt zonder installatie op hun toestellen. 
Indien u dus veel client toestellen dient te beheren, biedt VDI u de ideale mogelijkheid om patching en beheer sterk te vereenvoudigen en het beheer de client toestellen bij de gebruikers te laten. Zolang de gebruiker immers maar op het internet kunnen, bent u zeker dat ze alle toepassingen en gegevens van de organisatie kunnen gebruiken, gestructureerd volgens uw wensen. Dit is bijvoorbeeld zeer interessant bij BYOD (Bring Your Own Device) waar de gebruikers niet langer toestellen van de organisatie gebruiken, maar hun eigen, heterogene hardware zoals tables, smartphones en allerlei merken van notebooks.  

VDI in de cloud

In samenwerking met de opgang van cloud computing waarbij deze desktop niet langer op eigen hardware van uw organisatie wordt aangeboden, maar vanuit een cloud provider wordt aangeboden, biedt VDI nieuwe, ongekende mogelijkheden. Dit kan via een grote publieke cloud provider of via een lokale provider waarbij niet alles uit handen gegeven wordt, zoals Mobile Access, waarbij de controle en het beheer van de desktop en geïnstalleerde applicaties bij  in eigen beheer blijft. In het laatste geval heeft u dus een grotere vorm van flexibiliteit.